Do

="" De meeste artiesten breken eerst door in eigen land voordat ze het überhaupt in het buitenland proberen. En dan nog is wereldfaam maar voor weinigen weggelegd. Dominique Rijpma van Hulst, beter bekend als Do, vormt de uitzondering op die regel.

Haar eerste grote hit ‘Heaven’ – een danceversie van de wereldberoemde jaren 80 hit van Bryan Adams – was een enorme Top 10 hit in Spanje, Duitsland en België, stond in de Amerikaanse Top 3 en behaalde de nummer 1 positie in Engeland, Australië, Nieuw Zeeland en Canada voordat het in de unplugged-versie een groot succes werd in haar thuisland Nederland.

Met dezelfde unplugged-versie schoot Do zelfs door naar de nummer 1 positie in de Amerikaanse hitlijsten, met als gevolg dat de nuchtere Brabantse in gigantische stadions voor tienduizenden mensen stond te zingen naast beroemdheden als Puff Daddy en Destiny’s Child. Zelfs Bryan Adams was zo onder de indruk van Do dat hij haar vroeg om tijdens een van zijn Europese shows ‘Heaven’ te komen zingen.

Do ontving in 2003 een World Music Award voor Best Dutch Artist, scoorde een nummer 1 hit met ‘Voorbij’, het duet met Marco Borsato, was genomineerd voor een Edison, won in 2003 de TMF Award voor ‘Best new artist’, en werd tijdens de TMF awards 2004 zelfs uitverkozen tot Beste Vrouwelijke Artiest Nationaal. Bovendien werd ‘Heaven’ op 11 mei 2004 in Los Angeles onderscheiden met een BMI – Pop Award.

Helemaal niet slecht voor een meisje uit Valkenswaard die op haar veertiende besluit haar veelbelovende tenniscarrière aan de wilgen te hangen om de muziekwereld te veroveren. Do zingt in eerste instantie als achtergrondzangeres en werkt mee aan diverse commercials voor grote bedrijven. Al snel komt ze in contact met de Duitse producer/DJ Yanou die wel wat in haar ziet.

Haar eerste single ‘Real Good’ wordt een bescheiden succes en brengt haar in het voorprogramma van zowel byband ‘Five’ als r&b sensatie Montell Jordan. Dan wordt ze door Yanou en DJ Sammy gevraagd om een danceversie van ‘Heaven’ in te zingen, die in 2002 wereldwijd wordt uitgebracht als DJ Sammy & Yanou featuring Do. De rest is geschiedenis.

In juli 2004 bracht Do haar langverwachte debuutalbum uit, simpelweg getiteld ‘DO’. Door alle successen van de laatste paar jaar heeft het album redelijk lang op zich laten wachten, ook omdat Do geen genoegen neemt met middelmaat. “Perfectionistisch als ik ben, heb ik lang moeten zoeken naar liedjes die mij me pasten. Ik heb veel uitgeprobeerd en omgegooid, met als resultaat een waanzinnig album,” aldus Do. ”

Alle songs weerspiegelen mijn persoonlijkheid: lekker naturel, puur en echt.” Het is een mix geworden van melodieuze, vaak melancholische ballads, lekkere midtempo R&B-achtige popsongs en funky dancenummers. Natuurlijk ontbreken de hitsingles ‘Heaven’ en ‘On & On’ niet, beiden in de balladversie.

Verantwoordelijk voor de productie van het album zijn Yanou en Do’s vaste begeleider Glenn Corneille, aangevuld door het productieteam GMW uit de UK. Do schreef mee aan vier tracks, iets wat ze nog niet eerder had geprobeerd. “Dat waren mijn eerste stappen als songwriter.

Het was leuk te ontdekken dat ik capabel genoeg ben om teksten te schrijven en melodieën te bedenken.” De gedragen ballad ‘I Don’t Want To Be Your Friend’ komt uit de hitkoker van niemand minder dan Diane Warren, songwriter van sterren als Celine Dion, Tina Turner en Barbra Streisand.

Het resultaat is een debuut dat al net zo stijlvol is als de zangeres zelf, met kwalitatief hoogstaande songs of, zoals Do het noemt, “verhaaltjes uit het leven gegrepen.” Gebracht met een nuchtere, Hollandse puurheid maar dan wel met internationale allure en potentie.

De rode draad tussen de songs is natuurlijk het karakteristieke, onmiskenbare stemgeluid van Do. Ze heeft duidelijk haar eigen niche gecreëerd en een album gemaakt waarop haar persoonlijkheid helemaal tot zijn recht komt.

Do: “Het belangrijkste is dat ik nu weet wat mijn sterkste punt is en dat ik daarmee een heleboel mensen kan raken. Wat mij betreft is dat waar muziek om draait, en niet de tastbare dingen zoals een award of dat ik naast Mariah Carey sta bij de World Music Awards. Natuurlijk zijn dat leuke dingen, maar het zijn wel bijzaken.

Het feit dat ik mensen kan raken met mijn muziek is voor mij echt een grote stimulans om door te gaan.” Het album ‘DO’ behaalde in 2004 vlak voor kerst dan ook de gouden status. Daarnaast ontvingen Do, Trijntje Oosterhuis & Candy Dulfer een platina plaat voor hun kerstsingle ‘Everyday is Christmas/Merry Christmas Baby’.

Op 23 augustus 2005 kwam Glenn Corneille, Do’s muzikale begeleider en goede vriend, om het leven tijdens een auto-ongeluk. Door het immense verdriet en gemis legde Do de opnames van haar 2e album stil en nam een pauze. Geholpen door producers Stephan Geuzenbroek en Frans Hendriks rondde ze in 2006 de opnames van de nieuwe cd af. In maart dat jaar verscheen in Nederland de nieuwe single: Follow Me.

Bijzonder aan dit nummer is dat Glenn voor zijn dood ‘Follow Me’ heeft opgenomen met Do, en als een van de weinige nummers originele pianostukken bevat van Glenn. De single verscheen als voorproefje van Do’s tweede album (tevens ‘Follow Me’ geheten) en was een ode aan Glenn. De single was in de week van de release de hoogste nieuwe binnenkomer in de mega top 100. Ook de zomerse single ‘Beautiful Thing’ gooide hoge ogen.

In het najaar van 2006 ging Do met een 9-koppige live-band en 8 dansers de Nederlandse theaters af met de ‘Follow Me Theatertour’ waarin ze liet zien hoe veelzijdig ze als artieste was. Vrijwel alle shows waren binnen korte tijd uitverkocht. Wegens het succes van deze tour werd Do gevraagd voor RTL 4′s ‘Dancing with the stars kerstspecial’ en won met haar danspartner Koen de finale op oudejaarsavond. Na een succesvol jaar stapte Do in 2007 in het huwelijksbootje. Ze trouwde in Barcelona met haar partner Marc.

Naast haar muzikale talent heeft Do eind 2007 laten zien dat ze erg veelzijdig was. 5 maanden lang speelde ze de hoofdrol in de Efteling-musical ‘Assepoester’ (meer dan 90.000 bezoekers), en wist ze in 2008 de deelnemers van de Belgische X-factor te coachen. 20 weken lang was ze coach en jurylid van de groepen.

Zangeres, Musical-ster, coach & model…
In 2008 tekende Do Bij Lingerieketen Hunkemöller en is daarmee 2 jaar lang het boegbeeld en ambassadrice van Hunkemöller. In December ging Do nog een stapje verder en was ze het grote kerstkaDO van Nederland. Ze poseerde namelijk voor de decembereditie van Playboy.

Na verschillende uitstapjes buiten de muziek legt Do op dit moment legt de laatste hand aan haar 3e album. In oktober/november 2009 komt haar langverwachte single uit genaamd ‘Zingen in het donker’. De single is oorspronkelijk opgenomen voor de gelijknamige film die in opdracht van de Mutsaersstichting gemaakt is om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen.

Do is onlangs benoemd tot ambassadrice van deze stichting en zal zich onder andere met deze single inzetten tegen huiselijk geweld. ‘Zingen in het donker’ zal niet alleen in het Nederlands verschijnen maar ook in het Engels, Frans & Duits. 2010 belooft een goed jaar te worden voor Do. Met een nieuw album in het vooruitzicht en een reeks concerten is Do helemaal hot!

Deze artiest boeken

Copyright © 2011 Dicore management & boekingen. Alle rechten voorbehouden - Disclaimer